802.589.0911 Live Chat With Us

Best Selling Genuine Oldsmobile Transmission Filters

  • We Stock the following top leading brands, including
  • Constantly Updated Inventory of Oldsmobile Replacement Transmission Filter Parts

We stock Transmission Filter parts for most Oldsmobile models, including .

Sorry, no results were found.


Latest Oldsmobile Repair and Transmission Filter Installation Advice

CarJunky AutoAdvice

automatic transmission filter change

Showing 10 out of 11 Posts | Show 1 Hidden Posts
Question From Guest on automatic transmission filter change

transmission on a 89 oldsmobile cutlass. was wondering if anyone knows anything about how to change the filter. transmission is slipping out of gear and sometimes it wont go back in. other times you got to ease on it. sometimes foward drive wont work other times reverse drive wont work. anyone got a idea of what my problem might be.

Response From Tom Greenleaf

Surely you have checked that the fluid is fairly clean and of course full now.

This slipping is usually game over t=for the transmission.

The filter should be held in by a small bolt or a bail. Changing fluid won't hurt but only a low chance of solving the trouble, T

Response From darrin

well i'm hoping that it might help fix it. i'm hoping that it might be a cloged filter but i know that it usuall means it's done. theres just one bolt right. besides the ones on the pan. this is my first time changing the filter.

Response From Tom Greenleaf

I don't know how filter is fastened exactly but if you just look at it - it whould be fairly straight forward. It may not come out even with fasteners removed as it could be also friction tight to a strong rubber seal kind of like a PCV valve does.

Good luck and let us know if it works or helps. You'll know pretty quickly, T

Response From darrin

well man, i changed the filter and the fluid. started it up. ran good. took it to town. put 5 bucks in gas in it. broght it home. brought it up to about 70 to see what it would do cuz it was running good. real good. got to the road i live on and it stoped moving. put it in reverse and it started grinding. put it in drive and it moved but it wouldn't go. it just slowly creeped forward. i guess i need a new transmission. but i was wondering if you knew anything about that 3.3l bolting up to a transmission thats bolted to a 2.3l. i think it's the same tranny. just not sure. they both say hydromatic on the pan. what you think. should i try it.

Response From Tom Greenleaf Top Rated Answer

Valiant effort Darren!

I think this battle is lost so the options are................

Good used (good salvage yards will know what models and years will just bolt in and they are pretty good at guessing which ones are good.) Some will install what they sell!

Off to get rebuilt which would have a substantial warranty. Getting pricey though and may get up to $1500.

New out of box is wicked expensive and I don't know of many who can take that expense on an older car.

Of interest: I always have driven older cars -- right now an 89 with 210K on it and it purrs but it's rusting and won't spend big bucks on that one anymore. There is a time to cut your losses and it's hard to tell when. There were a few that I spent way too much on as they were a love affair. At the end of the day they are just metal objects.

If this car is in nice overall shape go for it. Just looked at a flyer of used cars here and I was shocked at the prices!!

Good luck with whatever you choose to do.

Y'all come back if only to say "hi" T

Response From darrin

well the engine thats in the grand am has 222,990 on the od. but it's in very good shape. no rust or anything. interior is perfect. the engine in the olds has maybe 20,000 on the rebuild. it reads 113,000 on the od. so i was going to try to mix and match. the grand am is a 92 and the olds is a 89. i know there both gm cars so wouldn't they bolt up. i'm going to have to experiment with it. in my book they say that all cars listed here come with one of two possible transmissions. a 3t40 a 3 speed and a 4t60e a 4 speed.the 3 speed was 96 and later the 4 speed 96 and earlyer. now both 2.3's and 3.3's are listed in the book. i'm wondering if it would work. i see your from massacusets. i'm originaly from new york but i'm living in south georgia now. i know what winter does to a car up there. total rust out. well man thanks for the info. i'll get back to you if i have any luck. and i'm gonna keep an eye on this site.

Response From Guest

the 4t60e is an electronic trans. the other im not sure about but if it not i dont think they can be interchanged. by the way why did you even continue once you saw broken parts in the pan?? i mean they obviosly came from the transmission and i would guess they are their for a reason.

Response From darrin

them plastic peices looked like they had been there for a long time. they left marks on the bottom of the pan and the entire pan was coated in a jello like substance that i'm guessing was metal particals and old fluid. wasn't sure if it was just a minor problem or not. but now we know. i belive both transmissions are 3t40's. gonna have that checked out.

Response From darrin

well i pulled the pan off. the magnet is very dirty. like jello. and theres some white plastic ring type thing in the bottom of the pan about the size of a big grapefruit. it is broke. i found 3 peices of it. i couldn't find the rest of it. any idea. the filter was a pull off type. my fluid looks dark red. like maybe say brick red. i think i might have to rebuild this transmission or get a new one. i'm going to try the new filter and new fluid first just to see what it does. sometimes they have a way of fixing themselves. but sometimes they dont. i'll let ya know what happens . thanks for the info

Response From darrin

i'm draining the fluid out of it right now. i'll keep you posted just in case it aint. thanks man.

1997 Oldsmobile Aurora - Will not catch gears.

Showing 2 out of 2 Posts
Question From phoenix9590 on 1997 Oldsmobile Aurora - Will not catch gears.

Vehicle info
Make - Oldsmobile
Model - Aurora
Engine - 4.0 Northstar V8
Miles - 168k


Problem
Hello, i have a 1997 Oldsmobile Aurora. Heres my problem, A few days ago i believe that the transmission was having issues. While in 3rd gear about to switch into 4th the car started jerking and fluxuating rpms. Like it was trying to switch to 4th but it wouldnt, although eventually it would if i layed off the gas for a few seconds. That problem persisted for a day or two. Now when i put the car into reverse or drive the engine moves inside the bay a little, it will go into gear. however the gear refuses to catch. I can get the car going a little bit but i have to rev the engine to about 4,000rpms to even make it move an inch. The car will not go past 25mph. Its almost like driving a 5speed while holding the clutch in half way.

Heres the weird part, I had a leak in my vaccuum line. One of the rubber connectors was split and was leaking a little bit of air. So i taped it together and put rubber adhesive on it. It dosent seem to be leaking any air. After i patched the vaccuum line i left the house and literally 10minutes into the drive the explained above problem started to occur.

My car has 165k miles. Everything else is in good condition. I bought it from a person that clearly took care of it.

I have tried changing the transmission fluid and transmission filters. The filters werent that dirty with minimil metal in the pan when i pulled it off.

So the question is, Would it be my Torque converter(as most people say it is) Or could it be the vaccuum line? Would a vaccuum leak cause this problem that i am having.

Thanks for the read, hope somebody can help me before i spend money taking it to a shop when it could be something easy.

Response From Tom Greenleaf Top Rated Answer

Most of the time a trans slipping that badly will burn the fluid but who knows? My guess it is "Game Over" for that transmission,

T